Beltane a Catalunya: L’arbre de Maig

resized_beltane

Beltane o Bealtaine es un una festividad Gaèlica celebrat històricament a Irlanda, Escocia y la Illa de Man la nit del 31 d’abril i el dia 1 de Maig on marcava el moment en que els ramats es traslladaven a les pastures d’estiu.  Amb aquest o altres noms, actualment és celebrat per molts neopagans, especialment reconstruccionistes celtes i wiccans. Es tracta del punt intermig entre l’equinocci de primavera (20-22 de març)  i el solstici d’estiu (20-22 de juny). Els temes principals de la celebració són la fertilitat i la força de l’energia vital: la primavera ha despertat a la terra, els boscos i els camps estan plens de verd brillant i moltes espècies animals ja tenen les seves cries.

Els elements tradicionals d’aquesta festa són les fogueres, l’home verd, el ‘banyut’, la ‘reina’ de Maig i el ‘pal de Maig’ (”palo de Mayo’ o Maypole).  Beltane, s’acostuma a traduir com, bon foc i Bel és un Déu del foc, a més de que és lògic pensar que els dies cada vegada més llargs i la potencia solar es poden associar amb el foc.  Per Beltane s’encenen fogueres especials amb les que es re-encenia els focs de les llars i tan les flames, com el fum i les cendres, s’utilitzaven per la protecció. A part del Déu del foc, l’home verd (una cara plena de fulles que és un relleu que apareix a algunes esglésies) és una deitat que simbolitza la natura i el seu potencial fèrtil des del punt de vista del món vegetal i, el Déu banyut, amb noms com per exemple, Pan o Herne,  que encara el mateix principi en forma animal.  La ‘reina’ de Maig és el costum d’escollir una noia i coronar-la amb flors durant les festes i que d’alguna manera encara la Deessa, ja que és un element necessari per un moment de l’any on es celebra la fertilitat, i per tant, l’unió del masculí i femení: tal com representa el Maypole, un arbre que es talla, se li treuen les branques i l’escorça i es col·loca dret de nou (símbol fàlic) amb cintes de colors penjades del cap, dansaires agafant les cintes van ballant-hi i així trenant les cintes al seu voltant i simbolitzant la unió.

Aquest costum del ‘pal de maig’ es present a gran part d’Europa i a la Península es cita també a Cantabria o Galícia però per sorpresa meva també és una festa que s’està ‘recuperant’ a Catalunya i que es coneix com ‘l’arbre de Maig‘ si ve la data varia dins de l’últim cap de setmana d’abril i durant la primera quinzena de maig. A Ritus de l’arbre de Maig trobareu una llista de tots els municipis que actualment ho celebren. En la pàgina de l’Abre de Maig d’Igualada podeu trobar-hi imatges,  la història i també el programa de l’any per si us animeu a assistir-hi. Igualment rellevant és aquesta entrada en el blog la Teiera on es parla de la història i significat.  A Cornellà de Terri van un pas més enllà i parlen de la Festa de l’arbre i el cornut, aquí podeu veure algunes imatges. També és molt interessant la pàgina que parla de Les festes d’ arbres on menciona el seu caràcter sagrat per moltes creences i la seva presència en les nostres festes i costums.

I per si voleu saber més, links sobre Beltane:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s